Punkt zwrotny w popycie na kakao mógł się rozpocząć, ceny ziarna są za wysokie
Możliwe, że osiągnięto punkt zwrotny w popycie na kakao, bo ceny ziarna są za wysokie - ocenia w raporcie organizacja branżowa ICCO (International Cocoa Organization).
"Dostawy na bieżący sezon są wyższe niż w 2023/24. W połowie stycznia zaobserwowano, że punkt zwrotny w popycie na kakao mógł się rozpocząć, ponieważ główne regionalne stowarzyszenia kakaowe w Europie, Ameryce Północnej i Azji zgłosiły spadek kwartalnych danych dotyczących mielenia kakao. Warto zwrócić uwagę, że dane opublikowane przez Europejskie Stowarzyszenie Kakao (ECA) i Azjatyckie Stowarzyszenie Kakao (CAA) za kwartał IV 2024 r. były najniższe od 2020 r" - ocenia ICCO.
"Jest prawdopodobne, że wysokie ceny kakao mogły wywrzeć presję na producentów i doprowadzić do zmniejszenia ilości przetwarzanego kakao" - dodaje.
ICCO podaje, że globalna produkcja kakao wzrośnie bardziej niż w poprzednim sezonie, podczas gdy popyt z drugiej strony ma się zmniejszyć.
"Sezon nadal trwa, a perspektywy rynkowe staną się jaśniejsze w miarę jego trwania" - napisano. (PAP Biznes)
map/ gor/