W 2024 roku nastąpił wzrost spożycia m.in cukru, spadło spożycie margaryny i mleka - GUS

W 2024 roku nastąpił wzrost spożycia m.in cukru, jaj, natomiast spadło spożycie margaryny i mleka - podał GUS w raporcie.


Wzrost spożycia cukru wyniósł 8,6 proc., jaj 7,5 proc., owoców o 5,9 proc., tłuszczów zwierzęcych o 5,3 proc., makaronu i produktów makaronowych o 5,1 proc. oraz serów i twarogów o 5,0 proc.

Największy spadek spożycia odnotowano w przypadku margaryny i tłuszczów roślinnych (o 4,5 proc.), mleka świeżego (o 2,5 proc.) oraz pieczywa (o 1,5 proc.).

GUS podał, że pozytywnym zjawiskiem zarówno w mieście, jak i na wsi jest wzrost przeciętnego miesięcznego spożycia owoców (po 0,2 kg) na osobę. (PAP Biznes)

map/ osz/

© Copyright
Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu PAP Biznes chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.

Waluty

Waluta Kurs Zmiana
1 CHF 4,5741 -0,02%
1 EUR 4,2299 0,06%
1 GBP 4,8569 -0,15%
100 JPY 2,3868 -0,51%
1 USD 3,6444 -0,04%