W sezonie 2024/2025 ceny detaliczne owoców i warzyw mogą być istotnie wyższe od poprzedniego sezonu - IERiGŻ
W sezonie 2024/2025 ceny detaliczne owoców i warzyw mogą być istotnie wyższe od poprzedniego sezonu - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W całym sezonie 2024/25 ceny detaliczne mogą być istotnie wyższe niż w sezonie poprzednim. W konsekwencji nie wzrośnie znacząco poziom spożycia tych produktów" - ocenia Instytut.
Według IERiGŻ w 2024 r. wzrosły w porównaniu z rokiem poprzednim ceny skupu większości owoców kierowanych zarówno na rynek produktów świeżych, jak i do przetwórstwa.
"W skupie do przetwórstwa najbardziej wzrosły ceny skupu porzeczek czarnych, malin oraz wiśni. Wzrost cen owoców sezonowych spowodowany był zwiększeniem cen eksportowych przetworów z tych owoców – głównie mrożonek" - podaje Instytut.
"W sezonie 2024/25 wyższe niż w sezonie poprzednim będą także ceny skupu deserowych i kierowanych do przetwórstwa jabłek, a także gruszek. Średnie ceny skupu jabłek „przemysłowych” osiągną rekordowy poziom 0,9–1 PLN/kg. Spowodowane to będzie nienotowanym dotychczas poziomem cen eksportowych produktów przerobu jabłek, głównie zagęszczonego soku jabłkowego" - dodaje.
Według IERiGŻ w sezonie 2024/25 wyższe będą ceny skupu większości warzyw kierowanych na rynek produktów świeżych i do przetwórstwa.
"Spadną tylko ceny skupu cebuli i kapusty. O obniżeniu cen skupu cebuli kierowanej do przerobu zadecyduje spadek cen eksportowych przetworów z tych warzyw – głównie mrożonek. Obniżą się wobec relatywnie wysokich ze zbiorów 2023 r. ceny skupu większości warzyw kierowanych na rynek produktów świeżych" - podaje Instytut.
"W sezonie 2024/25 utrzyma się tendencja wzrostowa cen zbytu większości przetworów owocowych i warzywnych" - dodano. (PAP Biznes)
map/ gor/