Wartość eksportu rolno-spożywczego Polski w I pół. wzrosła 7 proc. rdr - Ambroziak, IERiGŻ (opinia)

Wartość eksportu rolno-spożywczego Polski w I półroczu wzrosła o 7 proc. rdr - ocenia Łukasz Ambroziak, profesor z IERiGŻ w materiale zamieszczonym na Linkedinie.

pap_20140807_05N.jpg

Wartość eksportu rolno-spożywczego wyniosła 28,179 mld euro.

Wartość polskiego importu rolno-spożywczego wyniosła zaś 19,322 mld euro, tj. o 10,9 proc. więcej niż rok wcześniej. Nadwyżka w handlu żywnością ukształtowała się na poziomie 8,856 mld euro i była o 167 mln euro większa niż w pierwszym półroczu 2024 r.

"W porównaniu z innymi sektorami gospodarki, polscy producenci i eksporterzy żywności radzili sobie relatywnie dobrze na rynkach zagranicznych. W pierwszym półroczu 2025 r. udział produktów rolno-spożywczych w polskim eksporcie towarów był o blisko 1 pkt proc. wyższy niż rok wcześniej i ukształtował się na rekordowym poziomie 15,7 proc. Analogiczny wskaźnik w imporcie wyniósł 10,6 proc. (o 0,5 pkt. proc. więcej niż rok wcześniej)" - ocenia.

Według niego polscy eksporterzy żywności osiągali dobre wyniki mimo niekorzystnych uwarunkowań zewnętrznych, m.in. niestabilności w światowej gospodarce wskutek nieprzewidywalnej polityki administracji Trumpa w zakresie ceł, eskalacji sytuacji na Bliskim Wschodzie. Eksportowi żywności nie sprzyjały również wysokie ceny energii oraz rosnące koszty wynagrodzeń w Polsce, a także nieznaczne umocnienie złotego względem euro i dolara amerykańskiego (o około 2 proc. między pierwszym półroczem 2024 r. a pierwszym półroczem 2025 r.). Ponadto, w 2025 r. w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa grypy ptaków duże straty poniosła polska branża drobiarska.

Państwa UE odpowiadały za blisko 3/4 eksportu rolno-spożywczego Polski. Największym odbiorcą żywności pochodzącej z Polski były Niemcy, gdzie w pierwszym półroczu 2025 r. trafiła ponad 1/4 całego polskiego eksportu rolno-spożywczego (w ujęciu wartościowym). Ważnymi unijnymi odbiorcami były także Francja (6,9 proc.), Holandia (5,8 proc.), Czechy (4,9 proc.), Włochy (4,8 proc.) i Hiszpania (3,4 proc.). Spośród państw pozaunijnych największe znaczenia miała Wielka Brytania (7,7 proc.), Ukraina (2,1 proc.) oraz Stany Zjednoczone (1,5 proc.).

Według niego wprowadzenie 10-procentowych ceł w przywozie z UE do USA w kwietniu 2025 r. nie spowodowało załamania polskiego eksportu rolno-spożywczego na rynku amerykańskim. W pierwszym półroczu 2025 r. był on o 16,2 proc. wyższy niż rok wcześniej. Wśród najważniejszych rynków zbytu, wyższe tempo wzrostu sprzedaży polskiej żywności notowano tylko na rynku ukraińskim (wzrost o 35 proc. rdr) oraz francuskim (o 22 proc. rdr). (PAP Biznes)

map/ ana/

© Copyright
Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu PAP Biznes chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.

Waluty

Waluta Kurs Zmiana
1 CHF 4,5146 0,12%
1 EUR 4,2455 -0,12%
1 GBP 4,9329 0,42%
100 JPY 2,4625 0,01%
1 USD 3,6359 -0,11%