W 2023 roku rynek gastronomiczny wzrósł o 18,6 proc. do 76,7 mld zł - GUS
W 2023 roku rynek gastronomiczny wzrósł o 18,6 proc. do 76,7 mld zł - podał GUS. W cenach stałych rynek wzrósł o 4,2 proc.
W 2023 r. liczbę placówek gastronomicznych (stałych i sezonowych) w kraju oszacowano na 93,3 tys., w tym 40,4 proc. stanowiły punkty gastronomiczne, 28,0 proc. – restauracje, 26,2 proc. – bary, a stołówki – 5,4 proc.
Ogólna liczba placówek gastronomicznych wzrosła o 11,2 proc. w porównaniu z 2022 r. Przybyło wszystkich rodzajów placówek; punktów gastronomicznych o 13,0 proc., restauracji o 10,3 proc., barów o 10,1 proc. oraz stołówek o 7,4 proc. (PAP Biznes)
map/ ana/