W 2023 roku nastąpił spadek spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych - GUS

W 2023 roku nastąpił spadek spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych, za to odnotowano 15,9 proc. wzrost wydatków na gastronomię - podał GUS.


Według GUS, najwyższy spadek dotyczył: cukru (o 12,5 proc.), margaryny i tłuszczów roślinnych (o 12,0 proc.) oraz makaronu i produktów makaronowych (o 9,3 proc.).

Z kolei największy wzrost spożycia odnotowano w przypadku serów i twarogów (o 5,2 proc.), jabłek (o 4,7 proc.) oraz jogurtu (o 3,4 proc.).

"Na spadek poziomu spożycia żywności mógł mieć wpływ wzrost o 15,9 proc. wydatków na gastronomię w stosunku do 2022 r. oraz wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych" - napisał GUS.

"Poziom spożycia artykułów żywnościowych zależy w dużym stopniu od dochodów osiąganych przez gospodarstwa domowe. Wraz ze wzrostem ich zamożności, wyższy był poziom spożycia niektórych artykułów żywnościowych takich jak pieczywo i produkty zbożowe, mięso, warzywa, owoce, sery i twarogi oraz wody mineralne i źródlane" - dodaje.

GUS podaje, że negatywnym zjawiskiem zarówno w mieście, jak i na wsi jest spadek wartości przeciętnego miesięcznego spożycia warzyw (odpowiednio o 0,5 i 0,6 kg) na osobę. (PAP Biznes)

map/ asa/

© Copyright
Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu PAP Biznes chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.

Waluty

Waluta Kurs Zmiana
1 CHF 4,5554 0,13%
1 EUR 4,2522 -0,30%
1 GBP 5,1451 -0,30%
100 JPY 2,6024 -1,51%
1 USD 4,0900 0,65%