W 2024 roku nastąpił wzrost spożycia m.in. cukru i jaj, a spadek - margaryny i mleka

W 2024 roku nastąpił wzrost spożycia m.in. cukru i jaj, a spadek - margaryny i mleka - wynika z danych GUS.


Wzrost spożycia cukru wyniósł o 8,6 proc., jaj o 7,5 proc., owoców 5,9 proc., tłuszczów zwierzęcych o 5,3 proc., makaronu i produktów makaronowych o 5,1 proc. oraz serów i twarogów 5,0 proc.

Największy spadek spożycia odnotowano w przypadku margaryny i tłuszczów roślinnych o 4,5 proc., mleka świeżego o 2,5 proc. oraz pieczywa o 1,5 proc.

GUS odnotowuje, że pozytywnym zjawiskiem zarówno w mieście, jak i na wsi jest wzrost wartości przeciętnego miesięcznego spożycia owoców (po 0,2 kg) na osobę. (PAP Biznes)

map/ ana/

© Copyright
Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu PAP Biznes chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.

Waluty

Waluta Kurs Zmiana
1 CHF 4,5306 -0,14%
1 EUR 4,2447 -0,08%
1 GBP 5,0601 -0,12%
100 JPY 2,6004 -0,05%
1 USD 3,7456 0,07%