W 2024 roku nastąpił wzrost spożycia m.in. cukru i jaj, a spadek - margaryny i mleka
W 2024 roku nastąpił wzrost spożycia m.in. cukru i jaj, a spadek - margaryny i mleka - wynika z danych GUS.
Wzrost spożycia cukru wyniósł o 8,6 proc., jaj o 7,5 proc., owoców 5,9 proc., tłuszczów zwierzęcych o 5,3 proc., makaronu i produktów makaronowych o 5,1 proc. oraz serów i twarogów 5,0 proc.
Największy spadek spożycia odnotowano w przypadku margaryny i tłuszczów roślinnych o 4,5 proc., mleka świeżego o 2,5 proc. oraz pieczywa o 1,5 proc.
GUS odnotowuje, że pozytywnym zjawiskiem zarówno w mieście, jak i na wsi jest wzrost wartości przeciętnego miesięcznego spożycia owoców (po 0,2 kg) na osobę. (PAP Biznes)
map/ ana/