Produkcja mięsa w Polsce w '22 spadnie o 4 proc. - IERiGŻ

Produkcja trzech podstawowych rodzajów mięsa w Polsce w '22 spadnie o 4 proc. - ocenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


"W całym 2022 r. produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej może wynieść ok. 4 817 tys. ton, co oznacza jej spadek w stosunku do 2021 r. o ok. 4,0 proc." - napisano.

IERiGŻ ocenia, że produkcja wieprzowiny zmniejszy się prawdopodobnie o ok. 12,0 proc. i wyniesie 1 645 tys. ton.

Produkcja wołowiny może się zmniejszyć o ok. 10,0 proc. (do 501 tys. ton).

Produkcja drobiu zwiększy się prawdopodobnie o ok. 2,0 proc. (do 2 671 tys. ton). (PAP Biznes)

map/ gor/

© Copyright
Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu PAP Biznes chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.

Waluty

Waluta Kurs Zmiana
1 CHF 4,5146 0,12%
1 EUR 4,2455 -0,12%
1 GBP 4,9329 0,42%
100 JPY 2,4625 0,01%
1 USD 3,6359 -0,11%