Produkcja mięsa w Polsce w '22 spadnie o 4 proc. - IERiGŻ
Produkcja trzech podstawowych rodzajów mięsa w Polsce w '22 spadnie o 4 proc. - ocenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"W całym 2022 r. produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca w wadze bitej ciepłej może wynieść ok. 4 817 tys. ton, co oznacza jej spadek w stosunku do 2021 r. o ok. 4,0 proc." - napisano.
IERiGŻ ocenia, że produkcja wieprzowiny zmniejszy się prawdopodobnie o ok. 12,0 proc. i wyniesie 1 645 tys. ton.
Produkcja wołowiny może się zmniejszyć o ok. 10,0 proc. (do 501 tys. ton).
Produkcja drobiu zwiększy się prawdopodobnie o ok. 2,0 proc. (do 2 671 tys. ton). (PAP Biznes)
map/ gor/